Dakota Cross Country

Pre-Race Schedule



Minutes Before Race

What To Do

At Home or on the bus		Adjust spikes	
Upon arrival	7:30	Set up tent/ Find Bathrooms	
10 Minutes after arrival	7:40	Meet w/ Coaches (Put race # on Uniform) Get additional instruction	
55	7:50	10 min light jog on course (w/ training groups)	
45	8:00	Stretch / restroom	
30	8:15	5 min Progressive run	
25	8:20	Ind. Stretching / restroom	
20	8:25	Change shoes/put jersey on	
18	8:27	3-minute jog to starting line	
15	8:30	Arrive at Starting Line	
10	8:35	Team Huddle (6' apart)	Run-outs,
2	8:43	Strip down to Uniform	Strides, Drills
0	8:45	Bang!!!!	Siriacs, Dittis

Post-Race schedule

Minutes

after Race

What To Do

0 min	9:00-9:15	Catch breath, cheer on team, get water, put on a mask	
10 min	9:10-9:25	Meet with Coach at predetermined point on course	
15 min	9:15-9:30	Return to tent, change shoes/clothes	
15 min	9:15-9:30	Check in with family/friends using physical distancing	
25 min	9:25-9:40	Cool Down w/ groups (5-20 min) away from the course	
45 min	9:45-10:00	Static Stretching, Rolling (10 minutes minimum)	
55 min		Clean up Tent /Garbage	
		Depart from the area	
At home		Abs / core strength /lower leg exercises	
		Complete post-race analysis form	

Note: Your race is not finished until you exit the chute.